dilluns, 25 d’abril del 2016

AMB VEU I NOM DE DONA: "La mare". Lola Nortes.


LA MARE

Va néixer 13 setembre del any 1920 al barri vell (ribera) a Barcelona. Va anar a l’escola a Pere Vila, una de les mes catalanes i actives, amb aquells anys ja feien ensenyança activa, va anar fins que va començar la guerra.
Enseguida, va tindre que posar-se a treballar a fer uniformes per els soldats al local que havia al carrer Casanovas cantonada Florida blanca al PRICE, tan joveneta.... Anava caminant a treballar i quan era fosc portava un fanalet ja que aquells tems havia poca llum pels carrers de Barcelona. Sovint es tenia que amagar quan queien les bombes.
Després es va posar a treballar al acabar la guerra de aprenenta de modista.
Es va casar als 22 anys . Quant jo en tenia dos, va néixer la meva germana Anna i la meva mare es va trobar en dos filles i l’avia a les que tenia que cuidar, alimentar, vestir i donar-nos el que feia falta, entendreu que el meu pare ens va abandonar tot i que la meva germana encara no havia nascut.
Era modista, molt bona modista, gracies això vam poder tirant endavant. Anava per les cases a cosir, eren cases de molta categoria i per tant vivien als barris alts de Barcelona, cosa que moltes vegades se obligava anar a peu per estalviar-se el diners del transport. Per les nits cosia a casa fins les tantes de la matinada per poder guanyar una mica mes. Vivíem al que ara diríem un àtic, però en realitat era el terrat de la finca, teníem una finestra molt gran i la meva mare per no gastar llum, o carburo no recordo el que era en aquell moment es posava a cosir a la vora de la finestra fins que es feia fosc, això ho feia els dissabtes, diumenges i dies festius, per descomptat la vista de la mare es va fastigiat molt.
Així nosaltres dos anaven a col·legi i la meva avia s’encarregava de portar-nos, de la compra, de la casa, de fer el dinar ect. Fins que la pobreta es va quedar cega cosa que a partir de aquell moment va se la meva mare la que se encarregava de tot i tot vull dir, la compra, las neteges i cuidar-nos, i quant arriba REIS, ens feia el vestits de les nines(els guardo com un gran record ja que els tenia que fer quant nosaltres ja dormien tot i el cansament que tenia.
¿Os podeu imaginar una dona jove, jove amb cabells blancs de tant treballar per poder tirar endavant a tres persones? Per descomptat no va tindre joventut, nomes estava pendent de nosaltres, i des nostres estudis, ens preguntava i ajudava amb el que podia, tot això quan arribava a la nit.
Era molt seria amb un fort caràcter quant el tenia que treure i a la vegada molt comprensiva amb nosaltres ens tenia molta confiança i ens deixava fer coses que els altres pares no consentia i es, que amb la confiança que ens tenia no li vam fallar mai.
Sempre anàvem molt arregladetes, com ja e dit abans, com que treballava amb gent rica li domaven roba i ens la arreglava a la nostra mida i al col·legi les mestres sempre li deien que anaven molt ben vestides i molt responsables . La mare es hi agraïa cossin-les alguna cosa (sense cobrar es clar). Ella en canvi si li donaven unes sabates grans... es posava una plantilla, si les sabates eren petites. es posava esparadrap per les ampolles que li sortien. Mai en va faltar res, anaven escassos ja que per exemple, ens deia, teniu una fruita per dinar i una per sopar si les mengeu de cop no en tindreu mes.
No puc expressar amb aquest escrit tot el que va fer per nosaltres LA MEVA MARE.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada