divendres, 15 d’abril del 2011

PROSA: "Com cada any, ja torna Sant Jordi". Ramon Aguilera.

A finals d’Abril i durant el mes de maig l’esclat dels rosers està en el moment més esplèndid de la seva floració. Tenim dos moments en que es manifesta en gran manera el seu reconeixement: la rosa d’ Abril, 27 d’Abril, Mare de Deu de Montserrat i la festa del Roser al mes de Maig. En el fet d’oferir una rosa hi ha una data confusa, es parla del segle XVI, un temps en el que a les jovenetes se’ls entregava unes roses a la sortida de la Missa de Sant Jordi. Eren temps molt importants que,marcaven el gran moment de la festa de las roses, amb la fira dels enamorats, on també hi acudien les noves parelles, solteres o casades a firar-se els rams mes esplèndids.

Les primeres celebracions van ser fetes al Palau de la Generalitat amb data del 1840, amb gran esplendor de perfum i color; hi va ser a partir del segle XIX que amb la Renaixença la costum del Sant Jordi esdevenia un patronatge sobre Catalunya com un aire patriòtic. La donzella es convertia en "la Pàtria Catalana”, i Sant Jordi el valent guerrer que lluitava contra “l’enemic de sempre”, el drac invasor... [un afegitó molt interessant sobre sant Jordi]. L’any 302 de la nostra era, un decret de l’emperador Dioclicià contra els cristians, va fer que Jordi com a cavaller en les centúries romanes es revoltès, i manifestès públicament la seva fe cristiana, amb la negativa total a la apostasia (dit d’ altre manera), a la renúncia de la seva religió.

Després de ser jutjat va suportar un martiri que va durar set anys! S’enfrontà segur contra la mort amb una força sobrehumana. Això va fer que el qualifiquessin de gran màrtir. Avui arreu del món, tant Musulmans com Cristians, el respecten i veneren.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada